Spring naar inhoud

Professionalisering kunstvakdocenten primair onderwijs

De uitdaging voor scholen om met de huidige werkdruk en het leerkrachtentekort cultuuronderwijs te geven is groot. Kunstvakdocenten aanstellen zou een mooi antwoord zijn op dit tekort. De coronacrisis heeft echter het zelfstandig ondernemerschap van kunstvakdocenten minder aantrekkelijk gemaakt. Daarom bedacht K&C het plan kunstvakdocenten bij te scholen zodat ze een arbeidsovereenkomst aan kunnen gaan met een basisschool. 

Een dergelijke gemengde beroepspraktijk verkleint de kwetsbaarheid van de zzp’er en versterkt de kwaliteit van het cultuuronderwijs op school. De Pedagogische Academie (PA) van de Hanzehogeschool Groningen startte in september 2022, met hulp van de gemeente Groningen, een opleidingstraject. Speciaal voor bevoegde kunstvakdocenten die zich verder willen verdiepen in het basisonderwijs. Dit gebeurde in samenwerking met de kunstvakopleidingen van de Hanzehogeschool, VRIJDAG en K&C. De kunstvakdocent wordt in deze opleiding begeleid om vanuit het eigen kunstvak een stevige verbinding te leggen met de basisschool. Scholen in de provincie staan te popelen om deel te nemen.

Draag financieel bij aan de opleiding, zodat alle scholen in de provincie Groningen kunnen profiteren van een kunstvakdocent.

Meer informatie

Klik op onderstaande knop(pen) voor gedetailleerde informatie over de genoemde projecten.