Spring naar inhoud

Erfgoed­modules Westerwolde

Achtergrondverhalen, bouwstijlen, -technieken en -materialen

Als leerkracht is het interessant om de gebouwen uit de omgeving te betrekken bij lessen over geschiedenis, aardrijkskunde en cultuuronderwijs, maar ook bij een vak als wetenschap en techniek. 

Wij hebben in samenwerking met lokale partners erfgoedmodules in Westerwolde ontwikkeld waarmee leerkrachten op interactieve wijze kennis over bouwstijlen, bouwtechnieken, het materiaal van de gebouwen en de achtergrondverhalen kunnen vergaren. 

Erfgoed - Westerwolde - Bijeenkomst Meelfabriek, mensen lunchen aan een tafel.

Hoe ziet een module eruit?

Elke module start met een kijkopdracht, daarna volgt een presentatie en een rondleiding op locatie door een expert. Ook is er aandacht voor ander erfgoed binnen de gemeente dat past binnen dezelfde periode en bouwstijl. We sluiten de middag af met de koppeling van het erfgoed aan de eigen lessen in de klas. Je gaat naar huis met concrete ideeën en tips om aan de slag te gaan.

Module 4: De Amsterdamse School

In 1921 werd de Rijks Hoogere Burgerschool in Ter Apel opgericht. En in 1924 werd het gebouw, ontworpen door architect Gart Westerhout, in gebruik genomen. Het Rijksmonument is nog steeds in gebruik als school, tegenwoordig van de RSG. De beweging van de Amsterdamse School heeft in de stad en provincie Groningen veel invloed gehad met diverse gebouwen in deze bouwstijl als resultaat.

In een rondleiding door de school zal rector Jan de Wit meer vertellen over de architectuur en historie van het gebouw. Maar hoe kijk je samen met leerlingen naar architectuur en bouwstijlen? En welke creatieve werkvormen kun je dan toepassen? Hester Witteveen neemt de deelnemers mee in een praktische workshop.

Erfgoed - Westerwolde - Foto van schoolgebouw RSG Ter Apel.
Entree RSG Ter Apel

Praktische informatie

Datum: woensdag 5 april 2023 
Tijd: 14.30 – 17.00 uur
Locatie: RSG Ter Apel Oude Weg 41
Prijs: € 30,- per persoon

Terugblik Module 3: Sporen uit 1672, Westerwolde als verdedigingslinie

Erfgoedmodule 3 vond plaats op 9 november 2022. Het thema was ‘Sporen uit 1672, Westerwolde als verdedigingslinie’. Tijdens een rondleiding door Vesting Bourtange vertelde historicus Jochem Abbes over de historie en architectuur van de vesting en de wiskundige vormen die in de stad te vinden zijn. Ook was er aandacht voor het Rampjaar 1672 en de strijd van ‘Bommen Berend’ in Westerwolde. Daarna gingen deelnemers aan de slag met praktische werkvormen en deelden lesideeën voor in de klas.

Erfgoed - Westerwolde - Brug met poortdeuren die open staan.
Erfgoed - Westerwolde - Fabriek die verlaten is.

Terugblik Module 2: Tijdvak Industrialisatie

Module 2 vond plaats op 23 maart 2022. Historicus Jochem Abbes vertelde over de historie van Agodorp. Daarna volgde een rondleiding over het terrein van de aardappelmeelfabriek in Ter Apel. De fabriek is vroeger intensief gebruikt maar is sinds 40 jaar buiten gebruik. Het terrein is nu in beheer van Ecodorp en krijgt op deze manier een nieuwe bestemming. De deelnemers bedachten  praktische werkvormen voor in de klas rond het thema industrieel erfgoed: Wat bewaar je en wat niet?

Terugblik module 1: Tijdvak Middeleeuwen

Module 1 vond plaats op 10 november 2021. Inge Basteleur van Stichting Oude Groninger Kerken nam deelnemers mee in de geschiedenis van de kerk en de burcht van Wedde. In een rondleiding liet zij verschillende kenmerken van bouwstijlen in de middeleeuwen zien. Ze vertelde ook over ander erfgoed in de gemeente, dat binnen dezelfde periode werd gerealiseerd. Tim Smit, vrijwilliger bij de Bucht van Wedde, leverde deze middag een historische bijdrage. Samen met de deelnemers werd de koppeling gelegd van het lokale erfgoed met de lessen in de eigen klas.

Erfgoed - Westerwolde - Burcht.