Spring naar inhoud

Poplab Drenthe

In de creatieve broedplaats ‘Poplab Drenthe’ werken popmuzikanten, theatermakers en cultuurmakers in een andere kunstdiscipline aan bijzondere muzikale evenementen en cross-over producties. 

Jaarlijks wordt een aantal ideeën geselecteerd die met een werkbudget mogen worden uitgevoerd. 

Door het realiseren van creatieve broedplaatsen worden Drentse popmuzikanten gestimuleerd te experimenteren met andere kunstdisciplines, thema's of muziekvormen. Het doel van Poplab Drenthe is de popmuziek in de provincie een impuls te geven.

Binnen Poplab Drenthe krijgen deelnemers geld en coaching om een interdisciplinaire productie te maken. Aan het eind van de productietijd wordt het product of de productie gepresenteerd tijdens het evenement NEXT.

Poplab Drenthe - Spokenjong

Spokenjong/Als de zon ondergaat (2023)

Door: Collectief Centraal 

Een film die gaat over het ouder worden, maar daarbij niet je innerlijke kind niet uit het oog verliezen. Want de wereld is minder magisch dan we ons hadden voorgesteld.

Poplab Drenthe - nuchter

Nuchter (2023)

Door: Miriam Kerkhof

In tijden van burn-out, pandemie, hoge carrière-eisen en aardbevingen is er één ding waar noordelingen op teren: nuchterheid. Het project Nuchter zorgt voor een wekelijkse portie nuchterheid. 

Nuchter is een combinatie van Spoken word en (urban) muziek, waaraan diverse Spoken Word artiesten én producers aan mee werken. Nuchter wordt uitgebracht als Podcast, maar zal ook live gepresenteerd worden op het podium.

Dauwdrift (2023)

Door: Delia Bremer en Serge Epskamp

Zes gedichten vormen de basis voor Dauw Drift. Deze gedichten worden opgenomen en verwerkt tot dichterlijke soundscapes: Poetry scapes.
Dauw Drift verwoord de ervaringen van de mens wandelend in de natuur. Geschreven in het Nederlands, in het Drents én Achterhoeks! Dat maakt Dauw Drift tot een Nedersaksisch project. 

Dauw Drift is een verhaal dat gaat over de natuur, haar vergankelijkheid, het sterven, opstaan, opgaan, meegevoerd worden door de stromingen van het leven. Dauw Drift is de wind, die stormt, raast, tekeergaat, die stilvalt, stilligt in een zachte bries die zoet is, die vertrouwen geeft om te gaan en te zijn! 

Dauw Drift wordt uitgebracht in boekvorm, op vinyl en online. Dauw Drift zal ook live op het podium gebracht worden.

Poplab Drenthe - dauwdrift

First World Fiction (2023)

Door: Popprophet

Tussen het echte en het neppe leeft het onwerkelijke. In een tijd waar fake news en post-truth politics een direct effect hebben op onze levens is een bewustzijn van het grensgebied tussen fictie en werkelijkheid essentieel. 

First World Fiction is een muziekalbum en installatie dat te zien is op festivals en in galerieën. 

Poplab Drenthe - first world fiction - rode streep
Poplab Drenthe - goed gestemd

Zij Zei: Goed Gestemd (2022)

Door: Demi Janssen en Femke Torensma 

Demi en Femke vormen samen het interdisciplinair muziektheater Zij Zei. In 'Goed Gestemd' laat Zij Zei het publiek ervaren welke onbenutte communicatiemogelijkheden er nog zijn. 

Decor, geluid, muziek en spel worden een interdisciplinaire belevenis.

De Vlaggenhijsers van Drenthe (2022)

Door: Okki Poortvliet en Vera Vos 

Op steeds meer plekken in Drenthe zie je de Drentse vlag wapperen. Okki en Vera willen in een documentaire achterhalen wat voor een Drent de vlaggenhijser is en welke waarde de vlag voor deze Drent heeft.

Poplab Drenthe - Vlaggenhijsers
Poplab Drenthe - mooiste geluid

Het Mooiste Geluid (2022)

Door: Jort Ploos van Amstel, Marit Nygard en Ilse Lenstra 

Tijdens corona werden geluiden in de omgeving meer waargenomen. De makers bezoeken in een aantal Europese landen mensen en vragen hen wat het mooiste/meest bijzondere geluid in hun omgeving is en waarom.

Fusion (2022)

Door: Pim van der Wardt en Mimi 

In de jaren 80 en 90 hadden hiphoppers en punkers naast muziek een duidelijke kledingstijl. Pim en Mimi nemen dit als inspiratiebron voor hun zoektocht naar de mode in de muziekstromingen van nu.

Poplab Drenthe - muziek en mode

Contactpersonen Poplab Drenthe