Spring naar inhoud

Assen van Assen

Elke bezoeker zet een unieke animatie in gang

Het stationsgebied in Assen heeft heel wat veranderingen ondergaan. Er is een opvallend station, een vernieuwd plein en een aantrekkelijke looproute naar het centrum. Het hele gebied maakt deel uit van de FlorijnAs, het innovatieplan waardoor Assen beter bereikbaar en aantrekkelijker is. Een aantal locaties heeft kunstwerken gekregen. De Vredeveldsetunnel is één van deze locaties. De fietstunnel onder het nieuwe station verbindt het centrum van Assen met het historische beekdal van de Drentsche Aa. Het interactieve lichtkunstwerk 'Assen van Assen' verbeeldt de uitwisseling van energie tussen de landelijke oostkant en de stedelijke westkant.

Kunst in de openbare ruimte - Assen van Assen

Groei door verbinding

Veertien kunstenaars (of duo's) konden hun ideeën loslaten op de thema's 'Panta Rhei' (alles stroomt), 'Groei door verbinding' en 'Samenhang tussen stad en het Drentsche Aa-gebied'. Uiteindelijk is gekozen voor 'Assen van Assen' van Matthias Oostrik in samenwerking met het Happy Tunnel Collective. Het werk maakt van de tunnel een herkenbare publieke ruimte die geborgenheid biedt, het natuurlijke karakter van het buitengebied vastmaakt aan de binnenstad en zo de identiteit van Assen versterkt.

Hoe ziet het eruit?

Het kunstwerk is 34 meter lang en bevindt zich tegen de zuidwand van de Vredeveldsetunnel. In platen van cortenstaal is in een aantal lagen een abstract netwerk te zien, gebaseerd op een geografische doorsnede van Assen. De eerste laag wordt gevormd door een verkleuring in het cortenstaal van het stratenpatroon aan weerszijden van de tunnel. De tweede laag bestaat uit uitgefreesde lichtlijnen, geïnspireerd op dit stratenpatroon. Deze lichtlijnen hebben een eigen karakter aan weerskanten van het spoor: een landelijk vloeiend karakter aan de oostkant en een stedelijk karakter aan de westkant. Achter de lijnen is een structuur van witte ledlichten geplaatst. De interactieve animatie van deze leds vormt de derde laag van het werk. 

De lichtlijnen komen in actie wanneer mensen de tunnel inkomen. Elke bezoeker zet een unieke animatie in gang, waarbij lichtstromen een weg zoeken naar de andere kant van de tunnel. In het samenspel tussen verschillende en tegenovergestelde lichtstromen ontstaat een steeds veranderend lichtspel in de tunnel. De overgang van binnenstad naar buitenstad en vice versa leidt zo tot een ervaring die natuurlijk aanvoelt maar ook altijd blijft verrassen.

Kunst in de openbare ruimte - Assen van Assen