Spring naar inhoud

Mannes

6 meter hoog

Evenals het lichtkunstwerk in de Vredeveldsetunnel is Mannes de hond onderdeel van de FlorijnAs. Het stationsgebied heeft een nieuw uiterlijk gekregen en daarbij speelt kunst op verschillende locaties een hoofdrol. Het zijn knooppunten waar het verkeer van de FlorijnAs verbonden zijn met andere wegen die elk een moment uit de geschiedenis van Assen symboliseren. De kunstwerken hebben het motto 'Panta Rhei' - alles stroomt, alles is beweging.

Kunst in de openbare ruimte - Mannes

Hond

Uit vier schetsontwerpen koos de kunstcommissie 'Mannes' van Maurice Nio en Q.S. Serafijn. Het gelegenheidsduo liet zich inspireren door de wens van de gemeente om zich te presenteren als een gastvrije en warme stad.

De bezoeker die het station uitkomt ziet meteen een zes meter hoge hond, als gastheer van Assen. Hij staat voor 'welkom thuis' als je aankomt en hij wacht trouw op je tot je terugkomt als je vertrekt.

Mannes reageert op kinderstemmen door zich in nevelen te hullen, met behulp van waterdamp. Daarnaast bestaat het kunstwerk uit een interactieve lichtlijn in de nieuwe autotunnel en een wolk van lichtspotjes in het plaveisel richting het centrum dat reageert op auto's en voetgangers. De constant aan- en uitdovende lichtjes zeggen: "het verleden doet er niet toe, focus je op de toekomst waar alles stroomt en mogelijk is".

Protest

De komst van Mannes is niet onomstreden. De discussie ging o.a. over de kosten die de kunstwerken met zich mee zouden brengen. Sommige Assenaren vonden de hond te groot, te zwart of ze begrepen niet waar hij voor stond. Zij zagen liever bijvoorbeeld de TT als uitgangspunt voor het kunstwerk of Bartje. Even was er sprake van dat Mannes er niet zou komen, B&W werden huiverig, maar een meerderheid van de gemeenteraad stemde voor Mannes. Hij werd alleen niet zwart, maar roodbruin.

Kunst in de openbare ruimte - Mannes

De Mythe van Mannes

De beschouwer wordt uitgedaagd om zijn eigen fantasie op Mannes los te laten. Waar komt hij vandaan? Wie is zijn baasje? Waarom heet hij eigenlijk Mannes? Bij de onthulling van Mannes op 4 oktober, Werelddierendag, bleek al uit de vele kindertekeningen hoe Mannes tot de verbeelding spreekt. Daarnaast boden leerlingen van de Christelijke Scholengemeenschap Vincent van Gogh Mannes als welkom een reuzenbot aan. Deze leerlingen hebben Mannes inde winter nog eens verrast met een zelfgebreide sjaal. Ook winkeliers spelen in op Mannes, met de verkoop van t-shirts met opschriften als 'Mannes bidt niet veur brune brokk'n'.

Kunst in de openbare ruimte - Mannes