Oorlogsdagboek van Drenthe
Drents Archief | Assen
Praktische informatie
Voor wie: groepen 7 - 8
Bezoekperiode: oktober 2025 t/m april 2026
Dagen: maandag t/m vrijdag
Programmatijden: 09.30 - 11.30 uur
Duur: 2 uur
Max. aantal leerlingen: 30
Begeleiding: min. 1 begeleider per 30 leerlingen
Programmakosten: € 5,00 per leerling
Busvervoer: € 3,50 per leerling en begeleider
Inhoud programma
- Introductie en film
- Korte uitleg over het Drents Archief
- Onderzoek met historische bronnen en de leerlingen maken een strip waarin ze zelf de hoofdpersoon zijn
Oorlogsdagboek van Drenthe
Voor kinderen is een oorlog iets waar ze zich bijna geen voorstelling van kunnen maken. Maar met de oorlog in Oekraïne en Gaza is het thema zeer actueel. Misschien zitten er wel Oekraïense kinderen in de klas, die zelf de oorlog hebben meegemaakt. Hierdoor horen leerlingen wat oorlog met je doet.
In ‘Het Oorlogsdagboek van Drenthe’ maken de leerlingen kennis met Benno, Antje, Truus, Jo en Harry. Zij hebben in Drenthe de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Kennen de leerlingen de persoonlijke verhalen van mensen die tijdens de oorlog leefden? Hoe was het om te moeten onderduiken of juist onderduikers te helpen? Hoe was het om als hongervluchteling bij een wildvreemd gezin achter te blijven zonder ouders? En wat als je een oproep kreeg voor een werkkamp in Duitsland?
Al deze vragen komen aan bod. Leerlingen onderzoeken in een quiz historische bronnen en maken een strip* waarin ze zelf de hoofdpersoon zijn.
*Deze strip maken ze aan de hand van Augmented Reality.

Lesmateriaal
Om de les in het museum goed tot zijn recht te laten komen is het belangrijk dat het museumbezoek op school goed wordt voorbereid en ingeleid. Alleen dan wordt het maximale uit het bezoek gehaald.
Het filmpje hiernaast biedt een korte introductie op het programma.
Aansluiting onderwijs
Leerlingen doen kennis op over het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog door middel van bronnenonderzoek met authentieke bronnen uit het Drents Archief. Door in de huid te kruipen van een personage van ongeveer dezelfde leeftijd, staan de leerlingen stil bij het leven van de jongeren in de oorlog en de keuzes die zij moesten maken. Behandelt de tijd van wereldoorlogen en holocaust.
Sluit aan bij
Cultureel Erfgoed
Kerndoelen
51 t/m 53
Annuleringsregeling
Voor de busreizen en het educatieve programma zijn de annuleringsregelingen van K&C en het betreffende museum van toepassing.
Wanneer je als school te laat annuleert, hebben wij en het museum het recht de kosten in rekening te brengen.
Facturen
Na een bezoek ontvang je twee facturen.
- K&C brengt het busvervoer in rekening.
- De culturele instelling stuurt een factuur voor het educatieve programma.
Dankzij financiële steun van de provincie Drenthe kunnen we de kosten elk jaar weer laag houden.
Veelgestelde vragen
Heb je vragen over het project Culturele Mobiliteit? We hebben de meest voorkomende vragen voor je verzameld en beantwoord. Mocht jouw vraag er niet tussen staan, aarzel dan niet contact op te nemen met ons op te nemen. We helpen je graag!