Tussen-tijd
De coronacrisis raakt ons allemaal. De maatregelen van de overheid dwongen ons van maart tot juni 2020 thuis te blijven en onze sociale contacten te beperken. Hoe hebben kunstenaars die tijd ervaren? De tijd tussen hoe het was en hoe het zou zijn als de maatregelen weer versoepeld zouden worden.
De kunstenaars
Wij vroegen een aantal Drentse kunstenaars te reageren op de tussen-tijd. Het resultaat is hieronder te vinden. De kunstenaars presenteren vanuit hun discipline een beeld, gedicht of lied over deze tussen-tijd.
Derek Scholte
Derek Scholte (Roden) maakt mixed-media assemblages. Unieke objecten, die met veel zorg en aandacht zijn geconstrueerd. Als ontdekker en uitvinder creëert hij met gebruik van bestaande voorwerpen objecten die je meenemen naar een andere werkelijkheid. Nieuwe werelden, die het midden houden tussen de verhalen van Jules Verne en Mad Max. Droom- en tijdreizigers, die aan de waan en realiteit van alledag lijken te willen ontsnappen. Het zijn allemaal avonturiers, op weg naar een nog onbekende, of liever nog een betere toekomst. Het verhalende, sprookjesachtige karakter van het werk van Derek sluit prachtig aan op het thema Tussen-tijd.
Joop Striker
Joop Striker (Assen) is een multidisciplinair werkend kunstenaar die schildert, tekent en litho's, sculpturen en gedichten maakt. Striker vindt voor bijna elk idee een eigenzinnige uitingsvorm. Al die verschillende disciplines vragen om apart ingerichte werkplekken. Waar Striker normaal 4 locaties heeft om te werken, is hij in deze tijd gebonden aan huis waar hij gestaag verder werkt en handen en voeten probeert te geven aan de rare tijd waarin we nu allen verkeren. "Terwijl ik doorgaans op vier atelieradressen aan het werk ben, maak ik nu thuis een reeks cahiers, zoals het nu lijkt één exemplaar per week. Deze tastbaarheid van een eigen cahier geeft mij rust en betekenis in deze onvolkomen tijd. Nu mijn concentratie buitenshuis mij in de steek laat, heb ik een van de tekeningen uit dit eerste cahier uitvergroot naar een formaat van 300x160 cm; getiteld Twee tafels. Deze blijft wachten in mijn atelier..."
Egbert Jan Brink
Historicus en schrijver Egbert Jan Brink (Zuidlaren) weet geschiedenis te combineren met autonome tekeningen. Zonder belerend of dogmatisch te zijn versmelt Brink zijn historische kennis en fascinaties in zijn beeldende werk. Soms combineert hij foto's of kopieën van archiefstukken met tekeningen, maar ook zonder kennis van de exacte historische context voel je de energie en gelaagdheid in zijn tekeningen. "Aan veel van mijn werk hangt een verhaal of document dat in de officiële geschiedschrijving buiten beeld blijft. Zo wandel ik met een militaire kaart uit 1945 door het hart van Duitsland. Of ik neem een stapel afgedankte foto's van een anonieme Indië-soldaat als uitgangspunt voor mijn versie van een schuldig landschap. Landschap en herinnering staan via omwegen centraal. Ik werk bij voorkeur thematisch in een gemengde techniek van grafiet, houtskool, inkt en acryl." In zijn bijdrage voor Tussen-tijd neemt hij ons mee naar de mogelijkheid om, juist tijdens isolatie, je geest te verdiepen en ruimte te voelen om te reizen en keuzes te maken. Egbert Jan Brink is een virtuoos tekenaar en won in 2018 het talentontwikkelingsprogramma Identitijd. Hij werkte al 18 jaar bij het Drents Archief en is werkzaam voor de provincies Drenthe en Friesland als adjunct-provinciearchivaris.
Selmar Jurian
Selmar Jurian (Groningen, oorspronkelijk uit Zeijen) is als multidisciplinair kunstenaar actief als dans- en theatermaker, dichter en aquarellist. In zijn werk zoekt hij manieren om de disciplines samen te laten werken. Dit werk gemaakt in coronatijd is vertrokken vanuit de ervaring van het vader-zijn in deze tussen-tijd. Het intense samen zijn, het werken vanuit huis, het met nieuwe ogen bekijken van kindlief dat zich als 1-jarige als een razende ontwikkelt. Beide werken bestaan uit vier lagen. Een aquarel met als titel Koning Geminius, stills uit een dansonderzoek, fotografie een gedicht. De film geeft een impressie van het maakproces van Vader i. + ii.
The Serenade Sisters
The Serenade Sisters maakten het lied 'Vreemde Vogel'. Josien van Beek, Liesbethe Korpershoek, Margot Kriek en Martijje Lubbers besloten 'Blackbird' van The Beatles een Nederlandse tekst te geven, omdat in deze tijd onze vrijheden, waar we altijd zo naar streven, weg zijn. De dames schrijven: "Het opgesloten, beperkte gevoel dat door de coronacrisis is ontstaan, wakkert het gevoel aan om weer vrij te kunnen en willen zijn. Dat je weer kunt doen en laten wat je niet laten kan. Weg... dat huis uit en jezelf weer kunnen verbinden met anderen. Je weer vrij voelen en de wereld laten zien en horen wie je bent! Ook juist in deze periode waarin we met zijn allen hadden willen vieren en beleven dat we 75 jaar vrij zijn, ondervinden we nu door deze crisis aan den lijve wat het betekent om in je vrijheid beperkt te worden. Eén voor één, laagje voor laagje (coronaproof) hebben we het lied ingezongen, elk apart in de thuisstudio van Martijje met de piano en daarna vanaf de lead en de stem als basis, steeds een laagje erbij. Het nummer werd daarna gemixt en gemasterd in Studio Soundbalance in Foxhol".
Gerhardt Heusinkveld
Gerhardt Heusinkveld (Emmen) is muzikant en auteur. Naast zijn solowerk als Gerhardt vormt hij samen met de Lavalu het duo 1st of June. Als achtergrondzanger, percussionist en gitarist maakte hij onderdeel uit van Beans & Fatback. Daarnaast is hij werkzaam als producer en co-writer en schrijft hij columns, korte (kinder)verhalen en gedichten. In oktober 2016 verscheen zijn album "What Lovers do". Met de gelijknamige theatershow toerde hij met Peter Faber door het land. Als arrangeur, bandleider, muzikant en acteur is Gerhardt verbonden aan het muziektheaterspektakel Het Pauperparadijs. Hij schreef voor Tussen-tijd het nummer Reasons to be cheerful.