Allemansgoed Terheijl
Een landgoed met entrees
Het kunstproject Allemansgoed Terheijl is gerealiseerd door het kunstenaarsverband Atelier Veldwerk (Onno Dirker en Rudy J. Luijters), KCCM (Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens) en Jeroen van Westen. Dankzij hun werk is dit sterk verbrokkin elde voormalige landgoed weer eenheid ontstaan.
Toegangspoorten verrezen op de 4 entrees. In het veld kwamen zwerfpalen die de veldnamen van de betreffende plek weergeven én vaste veldpalen. Alle objecten zijn gemaakt met materiaal uit het gebied: klei en zand zijn gebakken en gestookt tot stenen, beton en glas. Maar ook de lokale verhalen, kennis en menskracht van de bewoners zijn door de kunstenaars gebruikt.
Naast fysieke entrees zijn er 'mentale entrees' in de vorm van een veldgids en een website.
Ontmoetingsplekken - de zogenoemde 'Allemansvelden' – werden gebruikt als tijdelijke locaties voor productie, tentoonstelling, informatie, experiment, biologisch veldonderzoek, ontmoeting en recreatie. Zo werden er veldboringen verricht en de gevonden klei werd samen met kinderen uit de buurt in veldovens gebakken tot allerlei objecten.
Met de omwonenden werden 'ommetjes' ontwikkeld en er waren zoektochten naar zeldzame 'tweestijlige meidoorn'. Mede door de introductie van het prikkeldraad is de meidoorn bijna geheel uit de Nederlands cultuurlandschappen verdwenen. De planten zijn vermeerderd bij kwekerij de Baggelhof in Nietap. Zo leverde het kunstwerk een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van het landschap.
Adviseur namens K&C: Wout Hoogendijk