Aanbieders muziek en taal
Hieronder zetten we tips voor je op een rij van aanbieders die bij jou op school, tegen betaling, vakoverstijgende workshops muziek en taal kunnen geven.
De Rijdende Popschool werkt veel samen met scholen waar taalachterstanden een grote rol spelen. Met hun project Beats & Lyrics werken leren ze bovenbouwleerlingen zelf beats produceren en hiphop teksten schrijven. Leerlingen presenteren vol trots nummers die ze zelf gemaakt hebben, terwijl ze eerst dachten dat ze nooit zelf een tekst konden schrijven.
De lessen door De Rijdende Popschool worden ook digitaal aangeboden.
Grunneger lessen
Zet muziek in wanneer je bezig wilt met streektaal. Het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) biedt gastlessen Gronings, waarin ook muziek aan bod komt. Aanvraag voor een gastles Gronings via o.vos@cgtc.nl.
Rondom Sinterklaas, Sint Maarten en kerst zijn bruikbare boeken te bestellen. Het Grunneger Sunnerkloasbouk (met o.a. liedjes, verhalen en gedichten) is te bestellen via www.groningerboeken.nl; Sint Maarten Suntermeerten is onder andere te bestellen via bol.com en het boek (en/of optreden van) Hen Engelien is te bestellen via www.henengelien.nl
Je kunt je school via info@cgtc.nl opgeven voor de gratis Wiesneus, het tijdschrift met verhalen, liedjes en nog veel meer in het Gronings.
Filosovaardig
Koppel muziek aan filosofie en aan de verhalen van Toon Tellegen en maak gebruik van de digitale filosofielessen voor het digibord gekoppeld aan muziek van Filosovaardig. Je start de les met een video en met de volledig uitgewerkte lessen kan jij als leerkracht de les zelf geven. Zo heeft de school het beste van twee werelden, de expertise en inspiratie van een vakdocent en de rust en structuur van het eigen klassenmanagement.
Filosovaardig heeft inmiddels twee lespakketten ontwikkeld.
Kijk voor meer informatie op de website van Filosovaardig.
De kunst van taal
Wil jij al dansend, muziek makend en toneelspelend de mondelinge taalvaardigheid van jouw leerlingen vergroten? Doe dan mee aan het programma De Kunst van Taal van FluXus! Vanuit een tijdloos prentenboek verken je met jouw leerlingen de taal. Je maakt hiervoor gebruik van het bronnenboek, dat bol staat van activiteiten op het gebied van dans, drama en muziek.
Deze activiteiten zijn speciaal ontwikkeld bij het prentenboek. Er is een keuze uit diverse prentenboeken zoals: Wij gaan op berenjacht, Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft, Kikker is Kikker en Prinses Arabella en de keukenprins.
Toonzetters
Toonzetters is een community voor creatieve (vak)docenten, kunstenaars en makers in de kunst- en cultuureducatie. De Toonzetters zijn sterk in het bedenken van mooie lesideeën, culturele vraagstukken en in het verbinden en veranderen. Ze verzorgen muzieklessen, instructiesvideo's en best practice voorbeelden en geven trainingen, workshops en advies.
Wil jij bij jou op school meer doen met muziek en taal of ben je een culturele instelling die een project wil ontwikkelen: neem dan contact op via de website van Toonzetters.
Workshop 'Co-Creative Classrooms'
Door: Mathieu Vulto / VLIS Codarts
Heb jij al gehoord van de opleidingen voor (muziek)docenten Vocal Leadership en Vocal Leadership in School (VLIS)? Als je klaar bent voor innovatieve en inspirerende nieuwe lesideeën waarmee je de leerlingen activeert, het ijs breekt, hun vaardigheden en creativiteit traint en ze vol overgave laat zingen, kijk dan eens op de site van VLIS. Eén van de docenten is Mathieu Vulto en hij ontwikkelde de methode Co-Creative Classrooms. Aan de hand van bijvoorbeeld woorden, zinnetjes of tekens ga je met je groep muzikaal aan de slag en creëer je samen! Tijdens Muziekcongres Jouw taal, mijn taal gaf Mathieu deze workshop. Je kunt hem ook bij jou op school inhuren.
Kijk ook op www.mathieuvulto.nl/.
Muziek is een taal - Aslan Muziekcentrum
Workshops/nascholing rondom de integratie van muziek- en taalonderwijs. Je leert werken met muzieklessen waar de ontwikkeling van taal een plek heeft gekregen voor het basisonderwijs. Hoe kun je deze opbouwen en hoe combineer je taal, en muziek-competenties? Er gaat aandacht uit naar het werken met verschillende taal domeinen en werkvormen, door het vooral zelf te ervaren en te doen. Kijk op www.aslanmuziek.nl/training/training-muziek-is-taal/.