Inhale Exhale
Onderzoek in De Onlanden
De Onlanden was in 2024 het onderzoeksgebied van vijf Drentse kunstenaars onder de naam Inhale Exhale.
Met ondersteuning van de Provincie Drenthe, K&C en Into Nature konden de kunstenaars zich (verder) ontwikkelen op het snijvlak van natuur en cultuur.
In De Onlanden vindt kunstexpeditie Into Nature 2026 plaats.

Het programma van Into Nature 2024-2026 is geïnspireerd op de naam van het gebied: De Onlanden. De term onland werd vroeger vaak gebruikt voor zeer laaggelegen, natte gronden die veraf liggen van de bewoonde wereld en zodoende niet geschikt zijn voor landbouw. Vandaag de dag wordt het grote nut van het gebied juist gezien. Het functioneert als klimaatbuffer en als waterberging en beschermt het de mens.
Publicatie
Het artistiek onderzoek van de vijf Drentse kuunst.nu kunstenaars in De Onlanden leverde de meest uiteenlopende perspectieven op.
Zo realiseerde Bouke Groen een geluidscompositie die door de Onlanden zelf is voortgebracht.
Priscila Fernandes maakte een door de vogels (en vogelaars) geïnspireerde vierdelige video.
Cora Jongsma maakte nieuwe ‘feltscapes’ (vilten landschapskaarten) en combineerde dit met een verslag in tekst en beeld, die de historie van het landschap blootlegt.
Peter Veen schreef een tekst (met audio) vol treffende observaties en Edward Clydesdale Thomson toont een gefilmd portret van de Onlanden, met behulp van zijn “Sirenen”.
De publicatie is vormgegeven door Meeus Ontwerpt en hieronder toegankelijk voor iedereen.
Wederkerigheid
In het programma van Into Nature in 2024, 2025 en 2026 staat het begrip wederkerigheid centraal als het gaat om de relatie tussen mens en ‘de natuur’. Maar er is ook ruimte voor de wederkerigheid in de relatie tussen mensen onderling. Om wederkerige relaties te ontwikkelen wordt er eerst door de kunstenaars naar de omgeving (en naar anderen) gekeken.