Inhale –Exhale
Een onderzoek naar De Onlanden
Into Nature, K&C en Kuunst werken tot september 2024 aan het project Inhale –Exhale.
Met ondersteuning van de Provincie Drenthe wordt vijf Drentse kunstenaars de kans geboden om zich (verder) te ontwikkelen op het snijvlak van natuur en cultuur. Hun onderzoeksgebied is De Onlanden. Het gebied waar de kunstexpeditie Into Nature 2026 plaats vindt.
De Onlanden
In de kop van Drenthe ligt een uitgestrekt natuurgebied van 2500 ha.: De Onlanden. Het bestaat uit open water, verschillende soorten graslanden, ruige hooilanden, moeras met moerasbos en beekdalen. De inrichting van dit biodiverse natuurgebied biedt ruimte aan overtollig water. De natuurlijke situatie van De Onlanden is die van een laaggelegen binnendelta tussen het Drentse zand en de Groninger zeeklei. Een natuurlijke klimaatbuffer, het kan de gevolgen van klimaatverandering in de vorm van extreme regenval opvangen.
Biodiversiteit
Doordat het water in De Onlanden volop de ruimte krijgt ondergaat het gebied een nog steeds voortdurende transformatie. We vinden er bijzondere flora en fauna. Denk aan de rietorchis (een soort orchidee) en bijzondere vogels als de Snor, de Rietzanger en de Roerdomp.
Into nature
Het programma van Into Nature 2024-2026 is geïnspireerd door de naam van het gebied: De Onlanden. De term onland werd vroeger vaak gebruikt voor zeer laaggelegen, natte gronden die veraf liggen van de bewoonde wereld en zodoende niet geschikt zijn voor landbouw. Vandaag de dag wordt het grote nut van dit gebied juist benadrukt. Het functioneert nu als klimaatbuffer en als waterberging en zodoende dient en beschermt het de mens.
In het programma van Into Nature in 2024, 2025 en 2026 staat het begrip wederkerigheid centraal als het gaat om de relatie tussen mens en ‘de natuur’. Maar er is ook ruimte om aandacht te besteden aan wederkerigheid in de relatie tussen mensen onderling.
Om wederkerige relaties te ontwikkelen is het noodzakelijk om allereerst beter naar onze omgeving (en naar anderen) te kijken.
De kunstenaars gaan hiermee aan de slag.