Spring naar inhoud

Wytze de Vries stopt als directeur

Wytze de Vries directeur-bestuurder van K&C, ICO en CultuurKlik, vertrekt per 1 januari 2025 bij de stichtingen. Vanaf die datum neemt Marieke Vegt de leiding volledig over. Ruim 10 jaar geleden trad Wytze de Vries aan als directeur van ICO Partner in Kunst & Cultuur. In 2022 realiseerde hij samen met Marieke Vegt een bestuurlijke fusie tussen ICO, K&C en CultuurKlik. Deze fusie heeft geleid tot intensievere samenwerking onder de vlag Cultuurzaam. 

In goed overleg met de Raad van Toezicht en Marieke Vegt heeft Wytze besloten dat dit het juiste moment is om afscheid te nemen. “De bestuurlijke fusie die we hebben gerealiseerd heeft de samenwerking op inhoud en organisatorisch gebied versterkt en heeft ons in staat gesteld om meer te bereiken voor het culturele veld van Drenthe, Groningen en de kop van Overijssel. De organisaties kunnen goed verder onder leiding van één persoon”, zegt hij daarover.

Trots op DAF en het Drents Netwerk Jonge Kind

Wytze de Vries heeft een belangrijke rol gespeeld in de culturele wereld van Drenthe. Hij was aanvankelijk nieuw in de sector, maar bracht waardevolle zakelijke ervaring mee vanuit zijn eerdere functies bij bijvoorbeeld Univé. Zijn muzikale achtergrond als bassist heeft hij altijd gezien als een belangrijke inspiratiebron voor zijn rol als directeur-bestuurder.

Hij zegt over de bereikte resultaten: “Ik ben trots op wat we hebben bereikt met het ICO en later met de bestuurlijke fusie. Ik denk aan alle jongeren die nu genieten van de Digital Art Factory, die inmiddels meerdere locaties in Drenthe en Groningen heeft. Ook ben ik trots op de programma’s van het Drents Netwerk Jonge Kind, waar we de kinderopvang tools aanbieden om hele jonge kinderen te begeleiden in hun creatieve ontwikkeling. Ik merk echt dat we onder de vlag van Cultuurzaam er samen voor zorgen dat cultuur nog toegankelijker wordt voor iedereen. Mijn grootste wens is dat cultuur nog veel meer ruimte krijgt het levenselixer van de samenleving te zijn”.  

Wat Wytze de Vries na zijn vertrek gaat doen, laat hij bewust open. “Er zijn genoeg ideeën en ik ben altijd nieuwsgierig naar de dingen die komen gaan”.