Beleef de 18e eeuw | combi-bezoek
Drents Archief & Drents Museum | groep 5 - 8
Operatie Sigismund
Wat hebben het Archief, Sigismund en de Pruikentijd met elkaar te maken? De leerlingen ontdekken het als ze in de geschiedenis duiken tijdens Operatie Sigismund. Ze spelen een interactief spel in de kelders van het archief waarbij ze meer te weten komen over dit archief, Sigismund, Willem V en de patriotten. De rode draad is het archief van Sigismund van Heiden Reinestein, die in de geschiedenis van Drenthe een opvallende rol heeft gespeeld…
Groep 5 en 6 duikt in het leven van Sigismund en zijn familie. Wie was hij en welke rol had hij als rijk en belangrijk persoon? Wat betekent ‘van adel zijn’? En het belangrijkste… kunnen de leerlingen het zakhorloge van Maria Frederica, de vrouw van Sigismund, vinden dat zoek is geraakt tijdens één van de reizen van Sigismund naar Den Haag?
Leerlingen van groep 7 en 8 gaan op zoek naar het zegel van Willem V. Deze Prins van Oranje is gevlucht voor de patriotten, maar niet voordat hij zijn zegel aan zijn kamerheer Sigismund heeft toevertrouwd. Kunnen de leerlingen erachter komen waar Sigismund het zegel heeft verstopt?
Aan de slag als archivaris
In beide spellen gaan de leerlingen in groepjes verschillende bronnen uit het archief van Sigismund onderzoeken. Elke opdracht geeft nieuwe aanwijzingen en alle puzzelstukjes samen leveren uiteindelijk de ontknoping. Tijdens het spelen van het spel maken leerlingen kennis met de taken beheer en behoud van het archief. Ze gaan als echte archivarissen aan de slag en ontdekken dat een archief het mogelijk maakt spannende verhalen uit het verleden te reconstrueren, zoals bij dit programma de geschiedenis van Sigismund en Drenthe in de 18e eeuw.
Het Grootste Poppenhuis
Historische Ontmoeting in 'Het Grootste Poppenhuis van Nederland' - Drents Museum
Vaker dan twee keer per jaar wassen? Levensgevaarlijk! Elektriciteit is nog niet uitgevonden en een heksenbal moet voorkomen dat je wordt beslopen door een heks... De Historische Ontmoeting is een les om nooit te vergeten. Over standsverschillen, waarden en normen en met zeer merkwaardige historische voorwerpen in de hoofdrol.
Het poppenhuis wordt bewoond door de familie Van Lier. Hoofdbewoner is één van de belangrijkste mensen van Drenthe; Ontvanger-Generaal Johannes van Lier (1726-1799). De familie heeft een stoet aan bedienden. Een medewerker van het museum ontvangt de groep en neemt hen mee naar het Poppenhuis. Daar aangekomen komt het Poppenhuis plotseling tot leven en ontdekken de leerlingen dat de wereld er 250 jaar geleden heel anders uitzag.
Lesmateriaal
Voor een optimaal bezoek raden we aan om het programma voor te bereiden.
Drents Archief
Drents Museum
Programmatijden
09.00 uur: Start programma in Drents Archief en/of Drents Museum
10.20 uur: Wisseling van locatie
11:.30 uur: Einde programma
Trailer
Bekijk hieronder de trailer:
Praktische informatie
Voor wie: groepen 5 - 8
Max. aantal leerlingen: 50
Benodigde begeleiding: min. 1 begeleider per 30 leerlingen
Boekingsperiode: oktober 2024 t/m april 2025, maandag t/m vrijdag
Duur: 2,5 uur
Locatie: Assen
Programmakosten: € 8,00 per leerling
Busvervoer: € 3,50 per leerling en begeleider
Aansluiting onderwijs
Dit combinatieprogramma van het Drents Archief en Drents Museum is leuk en leerzaam! Je maakt kennis met de 18de-eeuwse burgerij in Drenthe en verplaatst je in een andere tijd door voorwerpen van vroeger te vergelijken met die van nu. Na een bezoek weet je veel meer over het tijdvak 'Pruiken en Revoluties'. Begrippen als de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, patriotten en de stadhouder komen zeker voorbij. Bij het Drents Archief leer je spelenderwijs van alles over het onderzoeken en vergelijken van historische bronnen.
Sluit aan bij
Cultureel Erfgoed, Geschiedenis
Annuleringsregeling
Voor de busreizen en het educatieve programma zijn de annuleringsregelingen van K&C en het betreffende museum van toepassing. Wanneer je als school te laat annuleert hebben wij en het museum het recht de kosten in rekening te brengen.