Spring naar inhoud

Waar is Lena?

Museum De Proefkolonie | groep 5 – 6

Deze spannende speurtocht gaat door het museum en de nagebouwde historische gebouwen en eindigt op de plek waar Lena naar toeging. Leerlingen lezen op school het verhaal van Lena Biemans, een arm meisje uit de stad die 200 jaar geleden leefde. In en om het museum volgen ze haar spoor door goed te kijken naar objecten, foto's en monumenten. Dit gebeurt onder begeleiding van een gids en de eigen leerkracht. 

Het dagelijks leven in de Koloniën staat in de speurtocht centraal. De leerlingen lopen een route aan de hand van een vragenboekje. Ze bezoeken de Kolonieschool en het Koloniehuisje. Lukt het ze erachter te komen waar Lena vanuit de stad terecht is gekomen?

Culturele Mobiliteit - Proefkolonie - beeldscherm

De toegang tot de historische gebouwen is alleen onder begeleiding van een volwassene toegestaan. Houd bij slecht weer rekening met goede schoenen (deels onverhard pad). In verband met de loopafstanden en beschikbare tijd is het niet altijd mogelijk om én het huisje én het schooltje te bezoeken. De leerlingen worden begeleid door gidsen.

Lesmateriaal

Voor een optimaal bezoek raden we aan om vooraf de Proefkolonie Game Waar is Lena te spelen. 

Indeling groepen

Bij groepen groter dan 25 wordt de groep gesplitst en een spiegelprogramma gehanteerd, denk van te voren na over een indeling. Het is een intensief programma. We vragen daarom om actieve begeleiders vanuit de school.

Programmatijden

09.15 uur: Speurtocht aan de hand van een vragenboekje door de multimediale experience, de 'tijdreis'. Aansluitend speurtocht in het Koloniehuisje en/of Kolonieschooltje (afhankelijk van mogelijkheden). 
Pauzemoment (indien nodig) ter plekke in overleg met de school.
11.15 uur: Einde programma

Culturele Mobiliteit - Proefkolonie - tram

Praktische informatie

Voor wie: groepen 5 - 6 
Max. aantal leerlingen: 50
Benodigde begeleiding: min. 1 begeleider per 15 leerlingen
Boekingsperiode: januari en februari 2025, dinsdag en donderdag
Duur programma: 2 uur
Locatie: Frederiksoord
Programmakosten: € 5,00 per leerling 
Busvervoer: € 3,50 per leerling en begeleider 

Aansluiting onderwijs

Het programma sluit aan bij het tijdvak Burgers en Stoommachines, vanwege de sterke relatie met Koning Willem I en historische vraagstukken over kinderarbeid en schoolplicht. Het programma gaat voornamelijk in op de praktijk van alledag in de Koloniën: tekenen van armoede herkennen en koppelen aan oorzaken, kaartlezen, materiële cultuur (schoolspullen, gereedschappen), spelletjes, vrije tijd en school, landbouw.
Neem contact met het museum op als je het programma aan wilt laten sluiten bij een specifiek schoolproject.

Sluit aan bij

Canon van de Nederlandse Geschiedenis: Venster Willem I, UNESCO Werelderfgoed.

Annuleringsregeling

Voor de busreizen en het educatieve programma zijn de annuleringsregelingen van K&C en het betreffende museum van toepassing. Wanneer je als school te laat annuleert hebben wij en het museum het recht de kosten in rekening te brengen.