Méér Muziek Expeditie
Op zoek naar nieuwe ideeën
Ben jij klaar voor de volgende Muziek Expeditie? Kom donderdag 6 februari 2025 naar de Méér Muziek Expeditie: Op zoek naar nieuwe ideeën.
Muziek is overal om ons heen en álles kan muziek worden. Maar hoe pak je dat aan? En wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied?
Méér Muziek Expeditie 2025
Méér Muziek in de Klas Lokaal Groningen trakteert je op een muzikale middag vol vernieuwing bij Pabo NHL Stenden. Waarin je handvatten krijgt om meer met muziek te doen met jouw klas of groep. Je start met een muzikale opening, volgt twee workshops naar keuze en sluit gezamenlijke af. Zet de toon voor jouw muziekonderwijs! Aanmelden kan t/m 23 januari 2025.
Praktische informatie
Plaats: Pabo NHL Stenden, Eemsgolaan 17, 9727 DW, Groningen
Datum: donderdag 6 februari 2025
Tijd: van 15:00 tot 17:30 uur
Kosten: gratis
Aanmelden kan t/m 23 januari 2025
Programma Méér Muziek Expeditie
15.00 uur: Inloop met muziek
15.15 uur: Muzikale opening door Pabo NHL Stenden
15.30 uur: Workshop 1 naar keuze
16:25 uur: Workshop 2 naar keuze
17:15 uur: Gezamenlijke afsluiting door het Prins Claus Conservatorium en Pabo Hanze
Volg twee workshops naar keuze
Laat je inspireren door experts uit jouw vakgebied. Je kunt kiezen uit de volgende workshops:
- De Rijdende Popschool – Spark & Pop
- VRIJDAG – Alles kan muziek zijn
- VRIJDAG – Het Kind Centraal in de muziekles
- NNO – Superhelden in de klas met ritmes en akkoordenschema’s
- Forum Groningen - Er zit muziek in je prentenboek
Workshop Spark & Pop
Door: De Rijdende Popschool
Leer hoe je filosofische thema's combineert met verschillende kunstvormen. Zoals muzikale werkvormen, video-experimenten of theater. Niels Steenstra (Artistiek leider De Rijdende Popschool) en Nathalie Beekman (Artistiek leider Sparklab) nemen je mee langs concrete voorbeelden uit de praktijk. Ook werk je opdrachten uit die je kunt gebruiken voor jouw klas of groep.
Workshop Alles kan muziek zijn
Door: VRIJDAG
Ontdek een nieuwe benadering van muziekles. Muziekdocenten Julius Jonker en Floris Venema onderzochten samen met kinderen hoe je van lawaai muziek maakt. Dit leidde tot een geluidinstallatie die het schoolplein tot leven bracht. Door nieuwsgierig te zijn en te experimenteren, leren kinderen hoe ze van alledaagse geluiden een muzikale ervaring maken. Met deze aanpak moedig je creativiteit aan. En laat je kinderen spelenderwijs de wereld verkennen!
Workshop Het Kind Centraal in de muziekles
Door: VRIJDAG
Hoe creëer je een omgeving waarin de stem van elk kind wordt gehoord? Door kinderen actief te betrekken en te laten meedenken over de lesinhoud, voelen zij zich gewaardeerd en gemotiveerd om mee te doen. Bodil Loos biedt praktische strategieën om kindgerichte muzieklessen te ontwerpen. Waarbij je creativiteit en zelfexpressie aanmoedigt. Je verkent hoe je muziekonderwijs aangepast om ieder kind optimaal te laten profiteren van de lessen.
Workshop Superhelden in de klas met ritmes en akkoordenschema’s
Door: NNO
Voor: (Vak)docenten met muzikale vaardigheden of sterke affiniteit met muziek
Orkestmusici Stefan Kirschbaum en Mark Boonstra vertellen hoe elk kind met simpele oefeningen een eigen ritme kan bouwen. Aan de hand van namen van superhelden. Ook maak je samen akkoordenschema’s met boomwhackers. En leer je hoe je daar met een melodisch instrument overheen improviseert.
Workshop Er zit muziek in je prentenboek
Door: Forum Groningen
Voor: Pedagogisch medewerkers die werken met leeftijd 0-6 jaar en leerkrachten kleutergroepen
Wist je dat er op allerlei manieren muziek in voorlezen zit? Tijdens deze workshop ga je aan de slag met prentenboeken en taal. Mijke Ebbers is lees- mediaconsulent van Forum Groningen. Ze geeft tips en leert je over het maken van geluiden en muziek bij het boek ‘Oh!’ van Hervé Tullet.