Spring naar inhoud

Ontwerp 'Vaartmakers' uitgekozen voor De Groene As

De nieuwe doorfietsroute ‘De Groene As’ tussen Assen en Groningen krijgt vier unieke kunstwerken van Marjet Wessels Boer. Dit besluit nam een selectiecommissie op 8 december 2023, na presentaties van vier verschillende kunstenaars. De vier kunstwerken van Marjet worden in 2024 en 2025 op diverse locaties langs de route geplaatst. Waar ze een verbinding aangaan met de omgeving. 

Marjet Wessels Boer maakte het ontwerp ‘Vaartmakers’

Marjet beschrijft deze kunstwerken als bakens die geleidelijk je aandacht vangen. “Ze doen in de verte denken aan verkeersborden, maar zijn anders. Dynamisch.” aldus de kunstenaar. De ‘Vaartmakers’ zijn geïnspireerd op haar dagelijkse fietstochten van Beilen naar Assen naar school in haar jeugd. En hebben als doel om de kracht van het landschap te benadrukken en het rustige karakter van De Groene As te omarmen. 

De kunstwerken worden in 2024 en 2025 gerealiseerd. En komen te staan bij de Lonerbult (Assen), de laad- en loskade Vriezerbrug (Tynaarlo), de laad- en loskade Meenrueg (Haren) en het traject van Ketwich Verschuurlaan-Haren P+R.

KOR - Groene As - weg langs kanaal

De Groene As is een nieuwe doorfietsroute tussen Assen en Groningen

De Groene As draagt niet alleen bij aan de verbeterde bereikbaarheid van de Regio Groningen Assen, maar bevordert ook een gezonde levensstijl en geeft een impuls aan de toeristische sector. De kunstwerken van Marjet worden een herkenbaar terugkerend element op de route voor de fietsers.

K&C begeleidt diverse kunstprojecten in de openbare ruimte. We zijn betrokken bij de initiatieffase, de ontwerpfase, de realisatie en plaatsing van de kunstwerken.