Spring naar inhoud

Kunstzinnige, sportieve en groene schoolpleinen in Groningen

In de provincie Groningen wordt gewerkt aan groene creatieve schoolpleinen met zo weinig mogelijk stenen. De ambitie is groot. De schoolpleinen moeten duurzaam, gezond, kunstzinnig en groen worden en uitnodigen tot bewegen.
Helaas blijkt uit een peiling dat meer dan 60% van de basisscholen in Nederland een vrijwel volledig versteend schoolplein heeft. Groningen is daarop geen uitzondering. IVN Groningen, Landschapsbeheer Groningen, Huis voor de Sport Groningen, K&C en GGD Groningen hebben de handen ineengeslagen voor het project 'Groningse schoolpleinen verrijkt'. Hiervoor is op 6 december 2023 de samenwerkingsovereenkomst getekend.

Pilotscholen in Holwierde en Oldekerk

Voor het eerste project zijn twee pilotscholen geselecteerd: openbare basisschool Hiliglo uit Holwierde en Christelijke Basisschool Rehoboth uit Oldekerk. Deze scholen worden begeleid door de partners om samen met leerlingen, ouders en de buurt te komen tot een verrijkt schoolplein dat ook gebruikt kan worden voor buitenlessen. Het eindigt niet bij de opening van het nieuwe plein; de leerkrachten krijgen trainingen aangeboden om de omgeving te gebruiken voor hun lessen.

Uit onderzoek blijkt dat verrijkte schoolpleinen bijdragen aan de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Het is goed voor de concentratie, het geheugen, en de leerprestaties. Een creatieve, natuurlijke omgeving met planten en bomen in plaats van tegels is niet alleen beter voor de leerlingen, maar ook voor de lokale biodiversiteit en het klimaat. Het voorkomt hittestress en wateroverlast.

Gronings Provinciaal Beweegakkoord

De school en het schoolplein zijn de plekken waar kinderen een groot deel van hun tijd doorbrengen. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat deze omgeving zowel kinderen als de natuur tot bloei laat komen. Daarom is de ambitie dat alle basisscholen in de provincie Groningen een verrijkt plein krijgen. De samenwerkende organisaties streven ernaar een actieve en gezonde leefstijl onder Groningse basisschoolkinderen te bevorderen door natuurlijke schoolpleinen te ontwikkelen die multifunctioneel gebruikt kunnen worden. Een verrijkt schoolplein biedt een rijke speel- en leeromgeving die beweging stimuleert en een beroep doet op creativiteit en verbeeldingskracht. Het is een omgeving die aansluit bij kinderen en waar ze op een speelse manier in contact komen met gezonde en duurzame voedingskeuzes.

Het project 'Groningse schoolpleinen verrijkt' maakt deel uit van het Gronings Provinciaal Beweegakkoord en wordt financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie, gemeenten, en de deelnemende scholen.