Spring naar inhoud

Creatieve Vouchers Groningen

Laatste kans

Met een Creatieve Voucher kun je als MKB-ondernemer of stichting een opdracht geven aan een creatieve ondernemer (kunstenaar) uit de provincie Groningen. Heb je de wens iets te laten ontwerpen door een kunstenaar, dan kun je ook dit jaar (2023) nog gebruik maken van deze regeling.

Een MKB-ondernemer of stichting heeft zo een mooie kans een opdracht te verlenen aan een creatieve ondernemer uit Groningen. Doel moet zijn een vernieuwing in je bedrijf of organisatie te realiseren. Als je een match hebt met een creatief ondernemer vraag je samen een Creatieve Voucher aan. Daarmee wordt 50% van het honorarium van de kunstenaar vergoed, tot een maximum van 5.000,-

De regeling Creatieve Vouchers bestaat sinds 2018 en is in het leven geroepen door de provincie Groningen. Doel is de samenwerking tussen het MKB en creatieve ondernemers in Groningen te stimuleren. 

Over de regeling

Je kunt bijvoorbeeld een creatieve ondernemer betrekken bij de ontwikkeling van een product of dienst. Of wil je een wandschildering, relatiegeschenk of nieuwe bedrijfskleding? Er is veel mogelijk. Onze kwartiermakers kunnen je ondersteunen bij het tot stand komen van een match. 

De provincie Groningen hecht aan een stevige creatieve sector. Deze sector levert niet alleen een bijdrage aan de economie, maar ook aan de creativiteit in de provincie.

Spelregels

  • Product of dienst moet innovatief zijn. De bijdrage is niet voor een website, huisstijl of ontwikkeling van een app. 
  • De bijdrage is minimaal € 1.000,- en maximaal € 5.000,-. Als MKB'er leg je minimaal eenzelfde bedrag bij.
  • Je mag als MKB-er maximaal 1x per jaar (en in totaal 2x) een voucher aanvragen en de creatieve ondernemer maximaal 2x per jaar (en in totaal 3x).
  • De creatieve ondernemer komt uit de provincie Groningen. De MKB-er mag uit andere provincies komen!
  • Het product is binnen 6 maanden na toekenning van de voucher gereed.
  • De fair practice code wordt nageleefd (€ 55 tot € 75 per uur). 

Inspirerende matches met duurzaam karakter

Er zijn al zeer uiteenlopende opdrachten verstrekt. Daaronder zijn verschillende kunstzinnige opdrachten gerealiseerd die bijdragen aan een duurzamere wereld. 
Hier een paar voorbeelden van opdrachten aan ontwerpers/kunstenaars die biobased of circulair werken. 

Ondernemers - Creatieve Vouchers Groningen - Westerman Bouwkunst
Ondernemers - Creatieve Vouchers Groningen - proeftuin Rottum
Ondernemers - Creatieve Vouchers Groningen - Opmaarhuizen
  • Roel Westerman Bouwkunst uit Rheezerveen heeft opdracht gegeven aan kunstenaar Gina Bilyam voor het ontwerpen van serviesgoed onder de titel ‘Van grond tot mond’ met klei uit het Vechtdal 
  • Proeftuin Rottum heeft ontwerper Simone Larabi gevraagd ontwerpen te maken van gebiedseigen materialen uit het wad. Simone ontwierp bijvoorbeeld het wadkussen. 
  • Stichting Opmaarhuizen uit Winsum heeft een monumentale boerderij verbouwd. De stichting heeft (lokale) ontwerpers van Studio Volop gevraagd van materialen die vrijkwamen tijdens de verbouwing, functionele producten te maken voor de vergaderruimtes en het dagcafé. Zo ontstonden een tafel, lampen, terrazzotegels en houders voor menukaarten

Wil je jouw vraag/idee toetsen?
Neem dan contact op met onze kwartiermakers. Hieronder stellen we ze voor.

Kwartiermakers

Heb je een idee, maar nog geen creatieve maker? Doe dan een beroep op één van onze kwartiermakers. Zij ondersteunen jou bij het tot stand komen van een match.

Carla Wolbers werkt als productieleider en producent in de culturele en creatieve sector aan diverse projecten. 

Petra Koonstra is interieurarchitect, beeldend kunstenaar, mede-eigenaar van OPMAAT3D en initiator|organisator van diverse projecten. Zie ook website www.opmaat.com

Petra Koonstra
Carla Wolbers

Meer weten?