Spring naar inhoud

Nieuwe selectie makers Poplab bekend

Poplab Drenthe heeft drie ideeën geselecteerd die in 2024 gerealiseerd mogen worden met financiële ondersteuning van het Poplab. Het gaat om de plannen Wonderland, 'Kellogg’s: cornflakes, no pornflakes' en De Nieuwe Melkmannen. Ideeën van muziektheatermaker Hans van der Werf uit Borger, collectief Teder uit Emmen en striptekenaar Tijn van der Kooi (Odoorn), theatermaker Sem Donkers (Coevorden) en filmmaker Okki Poortvliet (Odoorn).

Sem Donkers wil een filmtheatervoorstelling maken die losjes gebaseerd is op de Nieuwe Melkmannen van de Nederlandse striptekenaar Typex. De Nieuwe Melkmannen gaat over de antihelden van deze tijd. Hij realiseert deze voorstelling samen met Okki Poortvliet en Tijn van der Kooi. 

Isa Zwart en Joy Delphi van collectief Teder duiken onder de titel Kellogg’s: cornflakes, no pornflakes in de geschiedenis van het merk Kellogg’s dat tegenwoordig Kellanova heet.

Hans van der Werf zoekt het wat dichter bij huis. Hij laat theater en dans samensmelten in zijn onderzoek naar Wonderland. Een gebied tussen Duitsland en Coevorden. 

Poplab Drenthe biedt jaarlijks verschillende makers uit de popcultuur budget voor het maken van interdisciplinaire projecten. Met een financiële bijdrage en coaching worden makers gestimuleerd nieuwe grensverleggende producties te realiseren. De producties worden in mei 2024 gepresenteerd tijdens NEXT, een evenement van K&C.

Selectieprocedure 
In totaal zijn na een open call elf projectplannen ingediend. Een selectiecommissie koos zeven plannen die realistisch uitvoerbaar zijn. Daarna keek een tweede commissie naar vorm en inhoud en selecteerde drie nieuwsgierig makende plannen. “Het was erg lastig voor de commissies om de spreekwoordelijke appels en peren met elkaar te vergelijken. Sommige projectvoorstellen waren sterk in vorm, maar missen inhoud. En sommige projecten waren erg sterk op inhoud maar missen nog een vorm. Na de selectieprocedure stonden de plannen Wonderland, De Nieuwe Melkmannen en Kellogg’s: cornflakes, no pornflakes fier overeind! We verheugen ons op de uitkomst”, zegt projectleider Erik de Vries van Poplab Drenthe.